Pian del Gatto
Omgeving en Regio
pareto
dorp
kerk
fontijn
wijn
portofino
genua
strand

 

 

 

 

Op de grens van Piemonte en Ligurië ligt Pian del Gatto in een rustige groene vallei, enkele kilometers verwijderd van de dichtstbijzijnde dorpen Pareto (1,5 km), Mioglia(4 km) en Spigno Monferrato (10 km). U geniet hier van de stilte, die wordt onderbroken door het karakteristieke geluid van roofvogels of het blaffen van reeën. U zult zich verbazen over de vele soorten vlinders, sprinkhanen, libelles, hagedissen en salamanders. In de directe omgeving komt u nog regelmatig hazen, fazanten, reeën en/of wilde zwijnen tegen. En als het donker is strekt zich een adembenemend schouwspel van sterren voor u aan de hemel uit.

De diversiteit aan bloemen in het veld is met name in het voorjaar een lust voor het oog. In het najaar trekken veel Italianen de bossen in om paddenstoelen te gaan zoeken. De bossen rond Pareto staan bekend als een goede vindplaats voor eekhoorntjesbrood (porcini), maar ook allerlei andere eetbare soorten paddenstoelen zijn hier te vinden. Aangezien er slechts kleine verschillen zijn waar te nemen tussen eetbare en (dodelijk) giftige paddenstoelen, raden wij u echter met klem aan álle paddenstoelen te laten staan.

De heuvelachtige streek rondom Pareto, waar de Alpen overgaan in Apennijnen wordt opgesierd door de kenmerkende “calanchi”. Deze door erosie op golven lijkende hellingen, bestaan uit een mix van kleiachtig zand, waar sporadisch wat begroeiing op lijkt te drijven. Deze heuvelrug vormt een natuurlijke scheiding tussen de Po-vlakte en de Middellandse Zee.Pareto ligt op zo’n 400 m. boven zeeniveau.

Anders dan de Bloemenrivièra is onze streek niet zo toeristisch en lijkt het landelijke leven er een ander tempo op na te houden. Ideale plek om even heerlijk te onthaasten! Vele pittoreske dorpjes, in de verte soms herkenbaar door hun markante vierkante uitkijktorens, vieren om beurten hun eigen dorpsfeesten waarbij de patroonheilige geëerd wordt, de oogst gevierd of gewoon de lokale specialiteiten gegeten worden.

Zowel Acqui Terme (25 km) als Cairo Montenotte (30 km) zijn kleine gezellige stadjes, waar in knusse winkelstraatjes en aan mooie pleinen winkeltjes, bars en ijssalons liggen die zeker een bezoekje waard zijn. Hier vindt u ook de grotere supermarkten en de grotere wekelijkse versmarkten. Acqui Terme (de naam zegt het al) is al vanuit de oudheid een bekend kuuroord waar tal van wellness- en beauty-arrangementen aangeboden worden. Uit “La Bollente”, een warmwaterbron, stroomt per minuut 500 liter water met een temperatuur van 75 graden Celsius. Dit bronwater bevat zwavel, zout, broom en lood en de stoom die het hier afgeeft heeft een genezende werking. Uit de Romeinse tijd dateren resten van baden en van een aquaduct. De kathedraal, met Romaanse kruisgang, dateert uit de 11de eeuw.

Ten zuiden en westen van Pareto liggen twee Nationale Parken. Het kleinere Parco Naturale Regionale di Piana Crixia en het Parco Regionale del Beigua.

Pareto ligt 25 km van de Middellandse zee, waar u het romantische, mondaine strandplaatsje Celle Ligure aantreft, de brede zandstranden van Albisola, het gezellige stadje Savona of de mooie havenstad Genua, met zijn schitterende Porto Antico, de smalle steegjes, fontijnen of de mooie via Garibaldi.

foto's en gastenboek